четвер, 21 березня 2019 р.

Вареники, хваленики, благодареники

Неймовірно, але вареники, які ми вважали стравою суто української національної кухні, не є такими. Вірніше, ці смачнущі вироби з тіста у формі півмісяця з різноманітними начинками всередині встигли засвітитися у багатьох кухнях країн світу: польської і литовської, білоруської та російської, китайської, японської та навіть італійської. Але саме в Україні вареники нарівні з борщем і салом давно стали традиційною їжею, найтиповішою та найавтентічнішою, що є невід’ємною частиною не тільки повсякдення, а й культури і фольклору.
Саме цій популярній українській страві було присвячене свято «Вареники, хваленики, благодареники», яке відбулося 20 березня в бібліотеці-філії № 1 в рамках засідання клубу дозвілля «Золота душа». Історію страви розповіли ведучі заходу, фахівці філії Ганна Дудка та Валентина Самодіна, проілюструвавши свою розповідь декількома відео, зокрема й незвичними відео рецептами. Гучно заводили клубчани пісні про вареники, ділилися відомими фактами та цікавими історіями з життя, пов’язаними з традиційною стравою. Прислів’я та приказки про вареники згадали Валентина Олексіївна Котовська та Олександра Петрівна Лебідь, а Валентина Самодіна розважила аудиторію віршами та гуморесками.
Не обійшлося й без краплиночки театру, адже талановиті ведучі створили атмосферу справжнього українського села за допомогою перевдягань та сценок, в яких обов’язково фігурувала страва дня. Згадали й книжкових персонажів, що відзначилися в нашій пам’яті завдяки вареникам, зокрема відомого гоголівського Пацюка та його спосіб їх вживати.
Звісно ж, завершився захід веселими посиденьками з чаюванням із смаколиками, а без частування варениками бібліотеку не покинув жоден гість свята.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...